Πορτιανού - Δείτε το χάρτη


Περιγραφή

“Porto juno” δηλαδή νέο λιμάνι ή αλλιώς Πορτιανού.

Οι Ενετοί κατασκεύασαν ένα νέο λιμάνι, νοτιοανατολικά του οικισμού, στην τοποθεσία Μέλαγας, όπου σήμερα σώζονται τα ερείπια ενός ενετικού πύργου.

Το Πορτιανού επέλεξε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο εμπνευστής της εκστρατείας της Καλλίπολης, για να εγκαταστήσει το αρχηγείο του.

Θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το σπίτι που φιλοξένησε τον Άγγλο πολιτικό. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά σπίτια της Λήμνου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο κήπο. Αρχοντικό του Λημνιού Γ. Κωνσταντίνου, παραμένει σήμερα ιδιωτική κατοικία της κληρονόμου και επίτιμης προξένου της Γαλλίας στο νησί. Η πολυθρόνα την οποία χρησιμοποιούσε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Στεγασμένο σ’ ένα διώροφο παραδοσιακό κτίσμα, δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, το Μουσείο και φιλοξενεί στους χώρους του αντικείμενα αλλοτινών καιρών, συγκεντρωμένα από κάθε γωνιά του νησιού.

Θα συνεχίσετε τη βόλτα σας στο Συμμαχικό νεκροταφείο Πορτιανού, όπου βρίσκονται 352 μνήματα πεσόντων, στην εκστρατεία για την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελίων. Βρετανοί, Γάλλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Αιγύπτιοι και Ινδοί στρατιώτες από 17 έως 56 ετών, αναπαύονται δίπλα από την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο ναός, τρίκλιτος, βασιλικού ρυθμού, χτίστηκε το 1835 και το τέμπλο του είναι επιχρυσωμένο.

Με αφετηρία το Πορτιανού θα επισκεφθείτε και το Αράπικο νεκροταφείο, που ανεγέρθηκε σ’ ένα υποβλητικό τοπίο δίπλα στη θάλασσα, προς τιμή των ανωνύμων νεκρών που είναι θαμμένοι στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα χωριό γι’ αυτούς που αγαπούν την ιστορία.

Τοποθεσία

 

Pin It