arxaiol1 DSC_393 DSC_4006 pinakothiki eklhsiastiko

My Hot Spots

Συνδέσου και φτιάξε τον δικό σου προσωπικό οδηγό!

thumb1

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα Μουσεία του νησιού (το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μύρινα, το Μουσείο Σπογγαλιείας στην Νέα Κούταλη, το Λαογραφικό Μουσείο  στο Πορτιανού κλπ για να αντλήσετε πληροφορίες για τη Λήμνο στο πέρασμα του χρόνου από την προϊστορική εποχή μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας

Ελάτε για φλας μπακ στο απώτερο αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν του νησιού, με την επίσκεψή σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου. Ένα κτίριο αξιοθέατο από μόνο του, το αναπαλαιωμένο νεοκλασικό στο ρωμαίικο γιαλό, στεγάζει σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο ως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Απλωμένη σε δύο ορόφους του κτιρίου, η έκθεση των αρχαιοτήτων περιλαμβάνει τα κινητά ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο νησί, καθώς και τις λιγοστές αρχαιότητες που πρόλαβαν να μεταφέρουν από τον τόπο τους οι Έλληνες της γειτονικής Ίμβρου. Ο όγκος και ο πλούτος των εκθεμάτων στις προθήκες τεράστιος αλλά δεν θα δυσκολευτείτε να κατατοπιστείτε και να κινηθείτε άνετα στο μουσείο, χάρη στους χάρτες και τις φωτεινές διαφάνειες, τα σχεδιαγράμματα, τις φωτογραφίες, τα κείμενα και τις πινακίδες που κάνουν τα αρχαία αντικείμενα να σας «μιλούν».

Κεραμική της Κυανής Περιόδου από την Πολιόχνη, ο Έρωτας τοξότης από την Ηφαιστία, τα ανάγλυφα της θεάς Κυβέλης, ο θυσιασμένος νεαρός ταύρος από το ιερό της Άρτεμης, τα ειδώλια των μουσικών που παίζουν κιθάρα από την αρχαϊκή Μύρινα αλλά και σκεύη καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, νομίσματα και εργαλεία όλων των περιόδων της ζωής στη Λήμνο. Μετά το ταξίδι σας πίσω στο χρόνο, θα χαλαρώσετε στην αυλή του μουσείου, ανάμεσα σε αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές και θεόρατους πίθους από την Πολιόχνη.

Μύρινα Λήμνου, ρωμαίικος γιαλός, τηλ.: 22540 – 22990.


 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μύρινας

Απαραίτητος σταθμός στην περιήγησή σας στο νησί, ιδίως αν βρίσκεστε στη Λήμνο για θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό. Εδώ δεν μιλάμε για ένα χώρο με στοιβαγμένα ιερά κειμήλια σε κάποιες σκονισμένες προθήκες, αλλά για ένα μουσείο εκκλησιαστικής κληρονομιάς, που στήθηκε με κόπο και πολύ μεράκι από το σημερινό Μητροπολίτη Λήμνου.

Λίγο καιρό μετά την ενθρόνισή του, το ’89, ο κ. Ιερόθεος αποφάσισε να συγκεντρώσει σε ένα χώρο αντικείμενα της Θείας Λατρείας που βρίσκονταν στους ενοριακούς ναούς, στα παρεκκλήσια και στα ξωκλήσια των χωριών της Λήμνου και του Αη-Στράτη, μέσα σε ντουλάπες, σε πλήρη εγκατάλειψη, εκτεθειμένα στον κίνδυνο της απώλειας και της φθοράς. Έργο που οδήγησε στην ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου στη Μύρινα, για τη φύλαξη των ιερών κειμηλίων, την επιστημονική τεκμηρίωση και τη συντήρησή τους.

Στεγασμένο στο ισόγειο του Μητροπολιτικού Μεγάρου στο ρωμαίικο γιαλό, σε κοντινή απόσταση από το Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενεί σε δύο αίθουσες κατά θεματική ενότητα 502 ιερά αντικείμενα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, ιερές εικόνες όπως εκείνη του Επιτάφιου Θρήνου έτους 1777, εκκλησιαστικά βιβλία και άμφια, αλλά και σταυρούς αγιασμού, χρυσοκέντητα καλύμματα Αγίων Ποτηρίων, θυμιατά, μυροδοχεία, ραντιστήρια και σφραγίδες.

Μύρινα Λήμνου, ρωμαίικος γιαλός, τηλ.: 22540 – 22474.


 

Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά

Κάτι τρέχει στον Κοντιά, κάτι «τρέχει» πάντα στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης του ανήσυχου καλλιτεχνικά χωριού. Αυτή η ανησυχία και η δίψα για καλές τέχνες, ώθησε τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντιατινών Λήμνου, να διοργανώσουν, παρά τις αντιξοότητες, δυο βαλκανικά συμπόσια τέχνης το 1999 και 2001. Σπουδαία ονόματα της τέχνης των Βαλκανίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, βρέθηκαν στο παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Λήμνου και χάρισαν έργα τους στο χωριό.

Έργα που αποδίδουν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο είδαν τη Λήμνο οι καλλιτέχνες από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

Οι δημιουργίες αυτές βρήκαν τελικά στέγη στο καλαίσθητο πέτρινο κτίριο της Πινακοθήκης, που δημιουργήθηκε με ζήλο και πολλή προσπάθεια των φιλότεχνων Κοντιατινών, και αποτελούν σήμερα τα μόνιμα εκθέματα της Πινακοθήκης.

Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή, στους χώρους της Πινακοθήκης, φιλοξενούνται κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών από τη Λήμνο, την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Μην ξαφνιαστείτε αν μια έκθεση μαθητών της Λήμνου με ζωγραφιές για το νησί τους, την διαδεχθεί μια ομαδική από υδατογραφίες των Βουρλούμη, Ράλλη, Μπαχαριάν, ή μία αναδρομική του σπουδαίου Λήμνιου γελοιογράφου ΚΕΜ. Πάντα κάτι τρέχει στον Κοντιά.


 

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού

«Πινακωτή, πινακωτή, από το άλλο μου τ’ αυτί…» θα αναφωνήσετε περιεργαζόμενοι τα εκθέματα του μοναδικού στο νησί, Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό Πορτιανού. Και θα αισθανθείτε σαν μουσαφίρης σ’ ένα λημνιώτικο σπίτι του χθες.

Στεγασμένο σε διώροφο παραδοσιακό κτίσμα, δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του χωριού, το μουσείο ιδρύθηκε το 1995 από το Σύλλογο Πορτιανατών Λήμνου Αθηνών-Πειραιώς, για να φιλοξενήσει στους χώρους του αντικείμενα αλλοτινών καιρών, συγκεντρωμένα από κάθε γωνιά του νησιού.

Πάρτε μία γεύση από τη μόδα του 1800 στις προθήκες με τις λαϊκές παραδοσιακές φορεσιές. Ρίξτε μια κλεφτή ματιά στο νυφικό κρεβάτι με τις χειροποίητες δαντέλες. Περιεργαστείτε στάμνες, σκάφες, πινακωτές και άλλα κουζινικά της παλαιάς νοικοκυράς, ή τον αργαλειό, την ανέμη και τα εργαλεία πλεξίματος που κρατούσε κάποτε μια προκομμένη και χρυσοχέρα Λημνιά.

Άνθρωπος του μουσείου πρόθυμα θα σας ξεναγήσει και θα λύσει τις απορίες σας για το ροδάνι και το στημόνι ενώ, στον υπαίθριο χώρο, θα δείτε γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για το σκάλισμα, το αλώνισμα και την συγκομιδή των καρπών, οι αγρότες του νησιού, πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους στα χωράφια οι φρέζες και τα τρακτέρ.

Ξεχωριστό έκθεμα του μουσείου, η πολυθρόνα του γραφείου του Ουίνστον Τσώρτσιλ, η οποία φέρνει στη μνήμη την τραγωδία της Καλλίπολης το 1915, όταν ο Βρετανός στρατιωτικός και πολιτικός βρέθηκε στη Λήμνο και οργάνωσε στο Πορτιανού το στρατηγείο της επιχείρησής του κατά της Τουρκίας.


 

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης

Το θεματικό αυτό μουσείο στη Νέα Κούταλη είναι από μόνο του λόγος για να έρθετε ως εδώ, στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μούδρου και να ανακαλύψετε την παράδοση των Λημνιών στην σπογγαλιεία. Μια ιστορία του νησιού ίσως όχι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό όσο εκείνη των σφουγγαράδων της Καλύμνου και της Σύμης, που ξεδιπλώνεται όμως ολοζώντανη μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, χάρη σε ένα χώρο αξιοζήλευτο τόσο για τον πλούτο όσο και για τη μουσειολογικά άρτια επιμέλεια της έκθεσης.

Ελάτε να αφουγκραστείτε μέσα στο σκάφανδρο την ανάσα του Λημνιού δύτη καθώς, ζωσμένος βαρίδια στο στήθος, βουτά στα υδάτινα σωθικά του Αρχιπελάγους να «τρυγήσει» τα χρυσοφόρα σφουγγάρια στο βυθό. Να δείτε αμφορείς από αρχαία ναυάγια που ψάρεψαν οι σφουγγαράδες στις καταδύσεις τους, αλλά και να μάθετε από πρώτο χέρι την ιστορία του θρυλικού παλαιστή που έκανε διάσημο το χωριό του, του θρυλικού Κουταλιανού.

Η δημιουργία της συλλογής ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50, όταν ο τότε διευθυντής του δημοτικού σχολείου της Νέας Κούταλης, Ιωάννης Αλευρόπουλος, έπεισε τους σφουγγαράδες να δωρίζουν στο σχολειό τα αρχαία αντικείμενα που έβγαζαν, μαζί με τα σφουγγάρια, από τα βάθη της θάλασσας. Περίπου μισό αιώνα αργότερα, η πολύτιμη αυτή συλλογή βρήκε φιλόξενη στέγη στο Ναυτικό Μουσείο της Νέας Κούταλης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2006.

Περιεργαστείτε τους μπότηδες και τους αχταρμάδες, ομοιώματα και μινιατούρες των καϊκιών που, με ορμητήριο τον κόλπο του Μούδρου, χάραζαν ρότα για τους σφουγγαρότοπους του Αιγαίου, αρμένιζαν μέχρι και τις ακτές της βόρειας Αφρικής στο «κυνήγι» του σφουγγαριού.

Ταξίδι ζωής και θανάτου το σπογγαλιευτικό ταξίδι, «ή σφουγγάρι ή τομάρι», όπως έλεγαν οι σφουγγαράδες. Πόσοι άραγε θα γύριζαν πίσω γεροί; Αγωνία που κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μουσείου, καθώς ποζάρουν στην πλώρη του τρεχαντηριού ο καπετάνιος, οι δύτες, ο κολαουζιέρης.

Pin It