ampelia

Οινοτουρισμός

My Hot Spots

Συνδέσου και φτιάξε τον δικό σου προσωπικό οδηγό!

thumb1

H Ιστορία του Κρασιού της Λήμνου

Γλυκόπιοτο το λημνιό κρασί, λίγο έλειψε να ανατρέψει ακόμα και την έκβαση του Τρωικού πολέμου! Στην Ιλιάδα του Ομήρου ο αρχιστράτηγος Αγαμέμνονας ψέγει τους πολεμιστές του πως, αντί να τα βάζουν με εκατό και διακόσιους Τρωαδίτες στη μάχη όπως καυχιόνταν νωρίτερα, κάθονται και μπεκροπίνουν κρασί γλυκόπιοτο από τη Λήμνο σε ξέχειλα ποτήρια.

Στην Η΄ ραψωδία του ίδιου έπους έχουμε αναφορές για την ισχυρή…χρηματιστηριακή αξία του λημνιού κρασιού ως ανταλλακτικού είδους. Τόσο εκλεκτό και περιζήτητο, ώστε οι Αχαιοί το αντάλλασσαν μεταξύ τους κι έδιναν χαλκό, σίδερο, βόδια, μέχρι και σκλάβους, για να εξασφαλίσουν λαγήνια γεμάτα οίνο από την «αμπελόεσσα» Λήμνο.

Οι Λημνιοί αμπελουργοί μπορούν δικαίως να καυχηθούν ότι έμαθαν την τέχνη του κρασιού από πρώτο χέρι, από τον γιο του Διονύσου και πρώτο βασιλιά του νησιού, Θόαντα, καθώς «Διόνυσος ερασθείς Αριάδνης, ήρπασε και κομίσας εις Λήμνον εμίγη και γεννά Θόαντα, Στάφυλον και Οινοποίονα».

Στα χρόνια της Αργοναυτικής εκστρατείας, ο Ιάσονας με τους πιο γενναίους άνδρες σαλπάρει για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κατάκτησης του χρυσόμαλλου δέρατος στην Κολχίδα. Οι Αργοναύτες την πρώτη τους στάση στο ταξίδι την κάνουν για κρασάκι στη Λήμνο.

«Τας λήμνιας αμπέλους» τραγούδησε με ενθουσιασμό ο χορός των γεωργών της Αττικής στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη ενώ και οι περιηγητές που πέρασαν από το νησί τον 17ο και 18ο αιώνα φαίνεται πως το…έτσουζαν με ντόπιο κρασί.

Στις σημειώσεις τους για τη Λήμνο, πλάι στις αναφορές για τις εκκλησιές και τα άλλα μνημεία του νησιού, οι Ευρωπαίοι ιστοριοδίφες κάνουν οπωσδήποτε λόγο για το, μοναδικό σε άρωμα και γεύση, κρασί που τους φίλεψαν και δοκίμασαν στη Λήμνο.


Λευκά Κρασιά Λήμνου

Αμπέλια ξερικά, στην ενδοχώρα της Λήμνου, μεγαλώνουν με την ορμή του ανέμου, με χαμηλά κλήματα και τσαμπιά φορτωμένα χρυσοκίτρινες ρώγες. Αρωματικά σταφύλια από την καλλιεργούμενη, σχεδόν αποκλειστικά, στη Λήμνο ποικιλία «Μοσχάτο Αλεξανδρείας», δίνουν λευκά ξηρά κρασιά με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.

Από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες ετικέτες της ελληνικής οινοποιίας, χάρη στο θεσπέσιο λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα και τα φρουτώδη τους αρώματα, τα λευκά κρασιά της Λήμνου είναι άριστη συντροφιά για τα ψαρικά και ντόπια εκλεκτά τυριά.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, στους αμπελώνες του νησιού καλλιεργούσαν μόνο μαύρα σταφύλια. Το 1910 εισάγεται η ποικιλία «Μοσχάτο Αλεξανδρείας» (ή εγγλέζικο όπως το λένε οι ντόπιοι) από τους Λημνιούς ομογενείς στην Αίγυπτο. Η ποικιλία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού, με τα ζεστά ξηρά καλοκαίρια και τις λιγοστές βροχές.

Η καλλιέργεια του μοσχάτου εντατικοποιείται από το 1922 και μετά, με τον ερχομό στο νησί προσφύγων από τη Μικρά Ασία που ήταν έμπειροι αμπελουργοί. Σήμερα, η συγκεκριμένη ποικιλία καλύπτει σχεδόν το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής στη Λήμνο, με αμπέλια σε μεγάλο ποσοστό βιολογικής καλλιέργειας.

Δοκιμάστε ορισμένα από τα πιο αρωματικά λευκά ξηρά κρασιά του Αιγαίου που, με ορμητήριο τα οινοποιεία του νησιού, διαγράφουν πετυχημένη πορεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ετικέτες Ο.Π.Α.Π.-προμετωπίδες του λημνιού αμπελώνα όπως το μυρωδάτο «Άρωμα Λήμνου» από την Ένωση Συνεταιρισμών Λήμνου και ο ευγενικός λευκός ξηρός οίνος «Λήμνος Αμπελόεσσα», πλούσιος σε αρώματα λουλουδιών, από το οινοποιείο Σαββόγλου-Τσιβόλας, και τα δύο από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Ελάτε για «Ταξίδι στη Λήμνο» συντροφιά με θαλασσινούς μεζέδες με το βραβευμένο λευκό κρασί του ίδιου οινοποιείου ή πιείτε ένα ποτήρι από το βανιλάτο «Άρωμα Οίνος Δρύινος» του συνεταιρισμού, πεπαλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια για να αποκτήσει τη «στρογγυλάδα» του. Ανοίξτε ένα μπουκάλι «Λαγοπάτι» ή την περιζήτητη «Λημνία Γη» από το Κτήμα Χατζηγεωργίου, γευτείτε το «Λημνιά Άμπελος ΟΠΑΠ» από το ανερχόμενο Κτήμα Κουκουλήθρα, το «Δίπολις» του οινοποιείου Κρεμμύδα, το βραβευμένο μοσχάτο Αλεξανδρείας του οινοποιού Μανώλη Γκαράλη και τις υπόλοιπες ετικέτες λευκών ξηρών κρασιών από τους οινοπαραγωγούς του νησιού. Ταξιδέψτε νοερά στους αμπελώνες της Λήμνου με τους χρυσούς καρπούς, μέσα από αρώματα βερίκοκου, πράσινου μήλου και κίτρου, νότες μέντας και λεμονιού σε ένα δροσερό ποτήρι λημνιό μοσχάτο.


Ροζέ Κρασιά Λήμνου

Χαρμάνι από τις δύο ποικιλίες σταφυλιών του νησιού, τα ροζέ κρασιά της Λήμνου «κλέβουν» αρώματα και γεύσεις από το κομψό λευκό μοσχάτο και παίρνουν ρωμαλέα στοιχεία από το ερυθρό λημνιό. Αποτέλεσμα της αριστοτεχνικής αυτής συνοινοποίησης των ποικιλιών στα οινοποιεία του νησιού είναι τα όμορφα, δροσερά κρασιά με το χαρακτηριστικό ροδί χρώμα που συνοδεύουν ευχάριστα ποικιλίες ντόπιων τυριών, κρύα πιάτα, πίτες, σαλάτες, πουλερικά.

Επιλέξτε από την οινοποιία «Σαββόγλου-Τσιβόλας» το «Ρόδον», ροζέ επιτραπέζιο ημίξηρο οίνο από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και χαθείτε στα έντονα χρώματα κι αρώματα του τριαντάφυλλου. Γευτείτε το «Μύρινος», ροζέ κρασί της Ε.Α.Σ. Λήμνου με τις ελαφρά πορτοκαλί αποχρώσεις και τα αρώματα καμένης καραμέλας με μοσχάτες νότες.

Ελάτε στο Κτήμα Χατζηγεωργίου να ανταμώσετε την «Καβειρώ», τη Μεγάλη θεά της Λήμνου, σύντροφο του Ηφαίστου και μητέρα των Καβείρων, στην ομώνυμη ετικέτα του ροζέ αυτού κρασιού που, με το τριανταφυλλένιο χρώμα και το φρουτώδες του άρωμα, κλείνει σε ένα ποτήρι ολόκληρο τον ανθισμένο κάμπο της Λήμνου.


Κόκκινα Κρασιά Λήμνου

Είτε είστε φίλοι του κρασιού είτε όχι, θα πρέπει για τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας να ζήσετε την οινική εμπειρία που λέγεται ερυθρό λημνιό, από τη θεωρούμενη αρχαιότερη ποικιλία σταφυλιού στην Ελλάδα!

Γευτείτε το κόκκινο κρασί της Λήμνου που εκθειάζει ο Όμηρος, ευφραίνει τον Αγαμέμνονα και τον Μενέλαο για να ξεχνούν τις σκοτούρες του πολέμου στην Τροία και μνημονεύει με θαυμασμό τον 4ο αιώνα ως «λημνία άμπελο» ο μέγας φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Τα κόκκινα κρασιά του νησιού παράγονται από την τοπική ποικιλία Λημνιό (σε ποσοστό 100% ή σε ανάμιξη με διεθνείς ποικιλίες, όπως Merlot ή Cabernet Sauvignon), ίσως τη μοναδική ποικιλία στον κόσμο που καλλιεργείται αδιάλειπτα στον ίδιο τόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα, μέχρι το 1910, οπότε και έφτασε στο νησί από την Αίγυπτο η ποικιλία του λευκού μοσχάτου Αλεξανδρείας, στα αμπέλια της Λήμνου καλλιεργούνταν μόνο μαύρα σταφύλια. Με την εξάπλωση του μοσχάτου, η ντόπια ερυθρή ποικιλία περιορίστηκε σε μικρές, ξερές και βραχώδεις περιοχές, εξού και η ονομασία «καλαμπάκι» που σημαίνει βράχος.

Το αρχαίο, γνήσια ντόπιο, ομηρικό λημνιό κρασί, από σταφύλια με γαλαζόμαυρες ρώγες στο μέγεθος νυχιού, εντάχθηκε πρόσφατα στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π. Λήμνος), αναβαθμίζοντας τη θέση του ανάμεσα στα κρασιά του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα.

Κόκκινο ξηρό κρασί, με έντονες τανίνες, που συνοδεύει άριστα πιάτα με κρέας και μαγειρευτά, βρίσκει την καλύτερή του έκφραση στις ετικέτες των οινοπαραγωγών του νησιού.

Δοκιμάστε το «Καλαμπάκι» της Ε.Α.Σ. Λήμνου, αυστηρά μονοποικιλιακό κρασί με ευγενικές τανίνες και αρώματα μπαχαρικών. Ανοίξτε ένα μπουκάλι «Πυρόεσσα» από το Κτήμα Χατζηγεωργίου κι αφήστε το πορφυρό κρασί να αναπαυθεί για τουλάχιστον μισή ώρα στην καράφα πριν το σερβίρετε, μαζί με δυνατά πιάτα όπως κόκκινα κρεατικά και κυνήγι, για να αναδείξει τα αρώματα από την παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια.

Πάρτε μια «Λημνιά Γεύση» από το ερυθρό ξηρό κρασί του Κτήματος Κουκουλήθρα, το «Ντούγια» του οινοποιείου Κρεμμύδα, το «Λημνιό» του οινοπαραγωγού Μανώλη Γκαράλη από βιολογικά σταφύλια, όλα από σταφύλια αποκλειστικά της ποικιλίας Λημνιό, ίδιο κι απαράλλαχτο από την εποχή της Ωραίας Ελένης ως σήμερα.


Ενισχυμένα/επιδόρπια κρασιά Λήμνου

Τα γλυκά κρασιά της Λήμνου συναγωνίζονται επάξια σε γεύση και φινέτσα τα ιταλικά aperitivi και τα γαλλικά vins de liqueur. Όμως, κρύβουν και κάτι που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα επιδόρπια του παγκόσμιου αμπελώνα: εκείνη τη γλύκα που παίρνει το ώριμο σταφύλι, στο χρώμα του παλιού χρυσού, σαν λιάζεται και στεγνώνει με την αύρα του Αιγαίου, κάτω από το μεσογειακό ήλιο.

Η αρωματική λευκή ποικιλία «Μοσχάτο Αλεξανδρείας» από τους αμπελώνες της Λήμνου δίνει, εκτός από τους Ο.Π.Α.Π. ξηρούς οίνους, τους φημισμένους γλυκείς οίνους του νησιού με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη (Ο.Π.Ε.). Πρόκειται για γλυκά κρασιά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ιδιαίτερα εύγευστα που μπορούν να καταναλωθούν ως παγωμένο απεριτίφ (σε θερμοκρασία 7 βαθμούς Κελσίου), ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα, ή ως ένα εξαιρετικό λικέρ. Επίσης, ημίγλυκο κρασί ως απεριτίφ παράγεται στο νησί και από τη ντόπια ερυθρή ποικιλία Λημνιό.

Η χαρακτηριστική φράση της Βίβλου «ονος εφραίνει καρδίαν νθρώπου» αποκτά το αληθινό της νόημα αν δοκιμάσετε τα εκλεκτά γλυκά κρασιά του συνεταιρισμού από την ποικιλία Μοσχάτο, όπως τον γλυκό οίνο Vin de liqueur «Muscat de Limnos» με τα πληθωρικά αρώματα από κονφί εσπεριδοειδών για να συνοδέψετε κίτρινα φρούτα και λευκά γλυκά ή το Vin Doux Naturel «Muscat de Limnos Grand Cru», νέκταρ της λήμνιας γης από επιλεγμένους αμπελώνες, για να κλείσετε το γεύμα σας με τη μεστή του γεύση.

Γευτείτε τους επιδόρπιους οίνους της Λήμνου από υπερώριμα λιαστά σταφύλια, από τα κορυφαία δείγματα ελληνικού γλυκού μοσχάτου. Ξεχωρίζει το ιδανικό ως digestif «La Terra Grand Cru» από τους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας του οινοποιείου Σαββόγλου-Τσιβόλας με διεθνείς διακρίσεις και οι δύο ετικέτες των ευγενών γλυκών λευκών οίνων του Κτήματος Χατζηγεωργίου, το «Μοσχάτος Λήμνου» και το «Ηφαίστου Γνώση» με παλαίωση σε δρύινα βαρέλια που γεννά ένα εκρηκτικό και μεθυστικό μπουκέτο.

Pin It