My Hot Spots

Συνδέσου και φτιάξε τον δικό σου προσωπικό οδηγό!

Previous ◁ | ▷ Next
 

thumb1

 

Περιγραφή

Ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους του Αιγαίου βρίσκεται στα ανατολικά της Λήμνου. Ο Υγρότοπος Χορταρόλιμνης - Αλυκής με συνολική έκταση περίπου 18.000 στρεμμάτων, αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών λιμνών, τη Χορταρόλιμνη, την Ασπρόλιμνη και την Αλυκή, καθώς και την ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές. Ο βιότοπος που συνιστούν αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα άγριας φύσης με ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η περιοχή δεν παρουσιάζει μόνο μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά προσφέρει και μια μοναδική αισθητική εμπειρία.

Η γεωγραφική θέση του υγροτόπου είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τόπο διαχείμασης για πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει περισσότερα από 30 μεταναστευτικά και ενδημικά είδη, όπως λευκοτσικνιάδες, ερωδιούς, κιρκινέζια, νησιώτικες πέρδικες κ.ά. Τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα –γνωστότερα ως φλαμίνγκο– περνούν εδώ τους χειμώνες τους. Τα περισσότερα φλαμίνγκο θα τα δείτε στη λίμνη Αλυκή, όπου έχουν καταγραφεί μερικές από τις πιο μεγάλες συγκεντρώσεις του είδους στην Ελλάδα: μέχρι και 5.000!

Εδώ φιλοξενείται ακόμη η καστανόπαπια, ένα ασιατικό είδος πάπιας με καστανόξανθο φτέρωμα, ασπρόμαυρες φτερούγες και μέγεθος χήνας. Στη Λήμνο βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς του είδους, που αναπαράγεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς η γεωγραφική θέση του νησιού διευκολύνει τις μεταναστεύσεις του.

Αν είστε τυχεροί και υπομονετικοί(!) μπορείτε να δείτε ακόμη κατάλευκους κύκνους, θορυβώδεις καλαμοκανάδες, κοινωνικούς μαυροπετρίτες και κομψές αβοκέτες, με το χαρακτηριστικό, γυριστό προς τα πάνω, ράμφος τους.

Ο υγρότοπος Χορταρόλιμνης – Αλυκής έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας για τη διατήρηση των οικοτόπων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές οδηγίες, καταλαμβάνοντας έτσι επάξια μια θέση στο δίκτυο Natura 2000.

Για τη σημασία και την πολυτιμότητα του υγρότοπου μπορείτε να ενημερωθείτε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καλλιόπης.

Εκτός του συμπλέγματος των τριών λιμνών, σημαντικοί υγρότοποι εντοπίζονται διάσπαρτοι στο νησί. Οι μεγαλύτεροι σε έκταση συναντώνται στον κόλπο του Μούδρου, στην περιοχή του αεροδρομίου, στο Παλαιό Πεδινό και στη Νέα Κούταλη.

Πώς θα φτάσω:

Την Χορταρόλιμνη και τν Ασπρόλιμνη, μπορείτε να τις προσεγγίσετε από το χωριό Καλλιόπη. Το ιδανικό σημείο για να τις παρατηρήσετε, είναι να περάσετε από τον οικισμό και αφού φτάσετε στην παραλία του Κέρους, για τη μεν Ασπρόλιμνη να κινηθείτε Βόρεια, για τη δε περιοχή της Χορταρόλιμνης, θα κινηθείτε Νότια φτάνοντας στην περιοχή Αγιογιάννηδες. Για τους χειμερινούς επισκέπτες και ειδικά για εκείνους που αποζητούν την παρατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της Χορταρόλιμνης συχνά «βαλτώνει» οπότε και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγισή της.

Η Αλυκή, τοποθετείται περίπου 2 χλμ. πιο Βόρεια, και καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη έκταση. Μπορείτε να την επισκεφθείτε αν κατά την κίνησή σας, από Κοντοπούλι προς Παναγιά, από τον επαρχιακό δρόμο, στρίψετε δεξιά, σε χωματόδρομο που βρίσκεται 3,4 χλμ. από την έξοδο του οικισμού Κοντοπούλι.

Τοποθεσία

 

Pin It